ТИПОВИ НАСЛЕЂИВАЊА

Ако говоримо о моногенском наслеђивању, особина организма зависиће од интеракције генских алела у оквиру тог гена. Ми смо  помињали један тип интеракција то је доминантно-рецесиван.

За које генске алеле кажемо да су доминантни? – Ако се два различита наследна чиниоца нађу заједно код неке јединке један од њих се испољава и он се назива доминантан,

За које генске алеле кажемо да су рецесивни?  Генски алел који остаје скривен чије се дејство не испољи када се нађе у хетерозиготном стању кажемо да је рецесиван.

Како означавамо доминантан генски алел?-Доминантан генски алел означавамо великим словом

Како означавамо рецесиван генски алел?- рецесиван се означава малим словом.

Један од примера доминантно рецесивних особина код људи је РХ фактор. РХ фактор може бити позитиван и негативан. Позитиван РХ фактор је доминантна особина док је негативан рецесивна особина

ФЕНОТИП ГЕНОТИП
RH+ DD,Dd
RH- dd

Међутим код многих особина доминантност  је непотпуна. Пример за то је боја цвета код зевалице. Ако укрштамо јединке црвене боје цвета са јединкама које имају белу боју цвета добијамо потомке који имају ружичасте цветове. Ако њих међусобно укрстимо у F2 генерацији добијамо биљке с црвеним, ружичастим и белим цветовима у односу 1:2:1.

Значи реч је о моногенском наслеђивању са два генска алала који су исте јачине. Хомозигот А1A1 има црвену боју цвета, хомозигот А2А2 има белу боју цвета. Код хетерозигота А1А2 се испољавају оба алела и разликује се од хомозигота јер даје другачији фенотип. Називамо га још и интермедијарним наслеђивањем.

ФЕНОТИП ГЕНОТИП
Црвена боја цвета А1А1
Бела боја цвета А2А2
Розе боја цвета А1А2

                        

Пример за овај тип је наслеђивање облика косе човека.

Равна коса одређена је паром доминантних алела (доминантан хомозигот), а коврџава паром рецесивних алела (рецесиван хомозигот). Таласаста коса је међупродукт и одређена је хетерозиготним генотипом.

Постоји и кодоминантно наслеђивање. Пример је MN систем крвних група. Овај систем је под контролом једног гена који има два алела. Могућа су три генотипа, и сваки даје различиту крвну групу. М генски алел ствара М врсту антигена, N ствара N врсту антигена. Тако да хомозиготи имају или М или N крвну групу. Док код хетерозигота се синтетишу оба протеина па они имају MN крвну групу.

За разлику од неких других крвних група, антитела за MN систем нормално се не налазе у крвном серуму људи те се због тога на ове крвне групе не обраћа пажња приликом трансфузије крви.

ФЕНОТИП ГЕНОТИП
M КРВНА ГРУПА MM
N КРВНА ГРУПА NN
MN КРВНА ГРУПА MN

Честа је појава да ген има више од два различита облика. Пример за то је АBO систем крвних група. Систем је под контролом једног гена који има три различита облика. Означавамо их са IА, IB, i. Прва два су потпуно доминантна у односу на трећи, али су међусобно кодоминантна. IА генски алел ствара А антиген, IB генски алел ствара B антиген,  i не доводи до синтезе протеина.

ФЕНОТИП ГЕНОТИП
А КРВНА ГРУПА IAIA, IAi
Б КРВНА ГРУПА IBIB,IBi
АБ КРВНА ГРУПА IAIB
О КРВНА ГРУПА ii

 

Неки гени имају знатно већи број генских алела. Нпр ген за боју очију код воћне мушице, поред алала који доводи до црвене боје, има и алел за белу боју, као и неколико десетина других алела који дају различите нијансе жуте, наранџасте и ружичасте.

Постави коментар