Метиљи, пантљичаре

Велики метиљ је пљоснати црв који паразитира у жучним каналима и жучној кеси некада и у плућима и крвним судовима говеда, оваца, коња, свиња може и човека. Они су уједно и стални домаћини јер се у њима развија одрасла јединка.метиљ око усног отвора има снажну пијавку којом се причвршћује за домаћина.  Хермафродити су и продукује велики број јајашаца која изметом доспевају у спољашњу средину.

Када јаја доспеју у воду најчешће бару из њих се развија трепљаста ларва која се зове мирацидија. Она доспева у барског пужа. у њему се образује неколико ларвених облика ( спореоцисте, редије, церкарија ). Церкарија напушта барског пуза има репи којим плива, затим се причвршћује за неку биљку и ту прелази у метацеркарију( учаурен облик). Хранећи се овца или говече у себе уноси ларве метацеркарије из које се у телу говечета или овце развија одрасла јединка.

siklus hidup kambing

 

Свињска пантљичара врста пантљичаре која паразитира у цреву човека, док је свиња прелазни домаћин. У телу свиње се развија ларва онкосфера. Ларва са кукицама пробија црево и крвотоком доспева у јетру, мишиће, плућа, мозак.  У тим органима онкосфера прелази у бобицу. Човек се зарази једући бобичаво месо па се у његовом цреву развијају пантљичаре.

На глави пантљичаре налазе се кукице и пијавке за причвршћивање за домаћина. Иза главе налази се врат који продукује чланке ( проглотисе). Проглотиси су пуни полним органима. Задњи чланци су потпуно испуњени јајашцима. Задњи чланци се откидају и фецесом се ослобађају у спољашњу средину.

govedja_pantljicara_zivotni_proces_objasnjenje

 

Псећа пантљичара – ехинококус стални домаћин је пас, вук, лисица, а прелазни домаћин је човек. У телу човека се развија ларва ехинокока у облику мехура у којима се налази пуно глава пантљичара. Ларве могу да доспеју у различите делове тела- срце, плућа , мозак. Отклања се хирушким путем али и тада постоји опасност да мехур пукне и да се рашире по организму пантљичаре.

alveokokkoz03

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s